Zerknij do przekaźników pod aku. Może zalane są woda i dlatego takie cyrki.
[O2] Nie świecą zegary i kontrolki, zapala i gaśnie
Zwiń
X
-
[O2] Nie świecą zegary i kontrolki, zapala i gaśnie
Witam
Wczoraj przeparkowałem swoją O2FL 1.4TSI.
Dziś wsiadam, odpalam i... :
(1) zakręcił, odpalił (poleciał z tyłu dymek) i zgasł
(2) próbuje raz jeszcze: zauwazyłem, że zegary nie świecą, żadna kontrolka, wskazówki nie podnoszą się; z ze strony lewego słupka słyszę jakiś pisk (sygnał)
(3) ponownie - i to samo: zapala (lecą spaliny, po dodaniu gazu ułamek sekundy dłużej działa) i szybko gaśnie, zegary permanentnie ciemne; ze strony lewego słupka już nie dobiega sygnał
(4) po zgaszeniu pod maską coś tyka przez chwile (przekaźniki czy coś jeszcze może ?)
(5) bezpieczniki sprawdziłem - sprawne
Co to może być ?
Z reszty elektryki działają wycieraczki, światła, radio. Wygląda jakby konsola nie dostawała zasilania, a czy coś jeszcze... nie wiem :/ Silnik jednak zapala, czyli ECU/sterowanie pozwala na zapłon.
pozdrawiam
Adam Krak1AdamKrak Pierwszy
-
-
Zamieszczone przez adamkrak1Co to może być ?
Z reszty elektryki działają wycieraczki, światła, radio. Wygląda jakby konsola nie dostawała zasilania, a czy coś jeszcze... nie wiem :/ Silnik jednak zapala, czyli ECU/sterowanie pozwala na zapłon.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruZamieszczone przez adamkrak1Co to może być ?
Z reszty elektryki działają wycieraczki, światła, radio. Wygląda jakby konsola nie dostawała zasilania, a czy coś jeszcze... nie wiem :/ Silnik jednak zapala, czyli ECU/sterowanie pozwala na zapłon.
Wczoraj probowalem dostac sie przez ELM327 do diagnostyki, ale mialem problem z oprogramowaniem.
Dzis jeszcze o 10:30 probowalem - i nic, dalej ciemnosc.
O 11:30 uzbrojony juz w laptopa poszedlem do Octavii, otwieram auto i.... konsola zaswiecila
Zadnych bledow w diagnostyce - i pisze przekornie NIESTETY - bo nie wiem, co bylo przyczyna, a kiedys moge byc znacznie dalej od domu, zapakowany, z rodzina, etc.
Mam natomiast podejrzenia, na forum bylo pisane, w sieci tez sie natknalem:
Wilgoc w okolicach deski
Auto nie jezdzilo kilka dni, stalo na mokrej ziemi, nadeszly cieplejsze dni i moglo z niej parowac. Dzis pogrzalo dobrze slonce i moglo dosuszyc co trzeba. Rowniez (podobno) instrukcje serwisowe zalecaja aby w razie milczacej deski najpierw dokonac osuszenia.
Troche to naciagane - przeciez tyle razy bywala gorsza pogoda, ulewy, ale to jedyne co mi przyszlo do glowy.
pozdrawiamAdamKrak Pierwszy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adamkrak1przeciez tyle razy bywala gorsza pogodaprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
w octaviach to normalne.zawsze na wiosnę i jesień mam problemy z kierunkami.napierdzielają jak głupie po kilku przejazdach czy to w deszczu czy po roztopach.ponoć skody lubią wilgoć.w poprzedniej favoritce miałem to samo plus parująca przednia szyba i wilgoć w bagażniku.na początku szukałem sposobu na tą wilgoć, nawet byłem u elektryka bo myślałem że coś się popsuło- niestety nic nie znalazł, ale od 4ech lat mam to samo więc można się przyzwyczaić
Komentarz
-
Komentarz